2112

2015

Zelfrijdende auto’s steeds dichterbij

Ooit waren het scènes uit science fiction-films: auto’s die zelf rijden. Maar de toekomst is hier en zelfrijdende auto’s zijn een feit. Naar verwachting komen zelfrijdende auto’s vanaf het jaar 2020 op de markt voor consumenten. Dit jaar worden er al tests uitgevoerd in Nederland, mede doordat minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft uitgesproken dat ons land voorloper zou moeten zijn als het gaat om zelfrijdende auto’s.

Vorig jaar was wereldbedrijf Google de eerste die een echt zelfrijdende auto aan de wereld toonde: een wagen zonder stuur en gas- en rempedalen of spiegels. Het enige dat kon worden bediend is de start- en stopknop en de software om een route in te voeren. Dit ontwerp moest worden aangepast, omdat een wet in onder andere Californië aangeeft dat automobilisten te allen tijde zelf moeten kunnen ingrijpen. Een stuur en pedalen zijn dus noodzakelijk. Ondertussen werken ook andere fabrikanten aan hun eigen zelfrijdende model. Ook automerk Volvo startte vorig jaar met tests met zelfrijdende auto’s in Zweden. In 2017 moeten consumenten met hun auto daadwerkelijk de openbare weg opgaan. Daarnaast werken onder andere Nissan, Audi en Mercedes-Benz aan exemplaren die getest kunnen worden door consumenten.

Wil Nederland inderdaad (een van de) voorloper(s) worden, dan is volgens de minister een aanpassing van het Verdrag van Wenen vereist. In dit verdrag staat, net als in de wet in Californië, dat automobilisten te allen tijde hun handen aan het stuur moeten houden. Tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap volgend jaar wil de minister inzetten op een wijziging in dit verdrag, waar de internationale regels over wegverkeer zijn vastgelegd. Met deze ontwikkelingen lijkt de zelfrijdende auto stap voor stap voor iedereen een beetje dichterbij te komen.

zelfrijdende_auto

 

Plaats een reactie

Vul het bericht in.
Vul uw naam in.

Wat zeggen anderen

  • Henk Bom uit Amsterdam

    Henk Bom uit Amsterdam

    Snelle en behulpzame service. Binnen een half uur was er een goede monteur ter plaatse en daardoor kon ik weer op weg naar mijn werk afspraak.

Nog meer zekerheid

  • Klanttevredenheid * 8,3

Elk jaar vraagt Route Mobiel aan al haar klanten hoe zij ons beoordelen. Uit het Klanttevredenheidsonderzoek scoort Route Mobiel scoort een 8.3 van 10 gebaseerd op 1.235 beoordelingen.

* Resultaten januari t/m december 2017.