3006

2017

Tips voor een heerlijke, veilige autovakantie

Ga je met de auto op vakantie? Een heerlijke vrijheid van eigen vervoer. Zorg wel dat je goed voorbereid op vakantie gaat, zodat jouw auto je niet in de steek laat of je voor vervelende verrassingen komt te staan. We geven je graag wat tips mee ter voorbereiding. Fijne vakantie!

Je auto

 • Laad de auto niet te vol.
 • Controleer het oliepeil voor vertrek.
 • Check de spanning en de kwaliteit van uw autobanden.
 • Controleer voor vertrek of het reservewiel, het gereedschap om het reservewiel te vervangen, de sleepkabel, de gevarendriehoek en reserve lampjes aanwezig zijn.
 • Laat het peil, het niveau en de kwaliteit van de koelvloeistof nog even controleren. Ook de controle van de remvloeistof en de remolie is erg belangrijk.
 • Controleer of jouw ruitenwissers niet versleten zijn.
 • Zorg dat je voldoende ruitenvloeistof hebt.
 • Laat de airco controleren voor je vertrekt. Het aircosysteem verliest jaarlijks tot 10% aan koudemiddel. Wanneer de airco beschikt over te weinig koudemiddel ontstaat er slijtage. Een reparatie kan zomaar oplopen tot meer dan 500 euro. Bovendien veroorzaakt een matig of slecht werkende airco een veel hoger brandstofverbruik.
 • Download alvast de App ‘Going Abroad’  van de Europese Commissie. Dat weet je hoe snel je mag rijden in het buitenland en welke veiligheidsuitrusting mee moet in de auto.

Ga je op weg met een caravan?

 • Controleer voor vertrek de spanning van de banden.
 • Vervang op tijd de banden (minimaal 1 keer in de 6 jaar).
 • Stop zware spullen niet in de caravan, maar in de auto. Daar wordt de auto meteen stabieler van.

Tips voor onderweg

 • Houd je verzekeringspapieren, kentekenbewijs en rijbewijs binnen handbereik.
 • Houd bagage zoveel mogelijk uit het zicht.
 • Neem alle belangrijke papieren mee als je jouw auto verlaat.
 • Raak niet vermoeid: stop om de twee uur of om de 200 km.
 • Plaats de auto bij pauzes zoveel mogelijk in het zicht.
 • Sluit auto en/of caravan ook af tijdens het tanken of rustpauzes.
 • Kies bij een lange reis bij voorkeur voor een overnachting onderweg.
 • Neem een reservesleutel van de auto mee en bewaar deze buiten de auto.

 Op de vakantiebestemming

 • Berg je waardevolle spullen zoveel mogelijk op in een (portable) kluisje.
 • Laat jouw paspoort in het kluisje en neem voor identificatie je rijbewijs mee.
 • Neem niet te grote geldbedragen op. Laat je niet afleiden tijdens of na het pinnen.
 • Geef kleine kinderen een armbandje met je verblijfadres en telefoonnummer.
 • Wees alert op berovingen op toeristische plaatsen.
 • Doe bij diefstal, vermissing of verlies van bagage, reisdocumenten of geld altijd direct aangifte bij de politie en vraag om een afschrift van het proces verbaal. Vraag ook om een verklaring van de hoteldirectie of vervoersonderneming als dit in het hotel of tijdens de reis gebeurt.

 Passen, betaalmiddelen en documenten

 • Neem de pasjes van jouw reis- en zorgverzekering mee.
 • Denk ook aan de Europese zorgpas, de EHIC kaart (European Health Insurance Card). Heb je nog geen EHIC kaart? Vraag deze dan aan bij je zorgverzekeraar.
 • Neem altijd een creditcard mee op vakantie. Zonder creditcard krijg je geen huurauto mee als je onverhoopt vervangend vervoer nodig mocht hebben bij pech.
 • Bewaar geld, reisdocumenten en betaalpassen niet op één plek.
 • Maak een kopie van de verschillende pasjes en reisdocumenten.
 • Controleer of jouw paspoort nog geldig is.
 • Sla het telefoonnummer van uw alarmcentrale op in je mobiele telefoon.

Verzekeringen

 • Controleer de dekking van je zorgverzekering.
 • Voor aanvullende dekking sluit je een reisverzekering af met geneeskundige kosten! Handig bij hoge kosten van een buitenlandse ziekenhuisopname of als de alarmcentrale je moet repatriëren.
 • Heb je een doorlopende reisverzekering? Check deze dan. Het kan zijn dat je situatie is veranderd en je jouw verzekering hierop moet aanpassen.
 • Vergeet niet om Pechhulp Europa van Route Mobiel af te sluiten. Dat voorkomt een hoop stress en vertraging op je vakantie als je pech met je auto krijgt.

Route Mobiel app
Dowload de gratis Route Mobiel app. Met deze app heb je direct toegang tot alle relevante noodnummers, jouw verzekeringsgegevens én de alarmnummers in ruim 200 landen. Ook de gegevens van ambassades en consulaten zijn via de app in een handomdraai te vinden. Uiteraard is het ook mogelijk direct contact te leggen met de alarmcentrale. Downloaden van de Route Mobiel app is gratis en kan via iTunes of de Android Marketplace.

Heb je de Route Mobiel app op je telefoon? Dan kun je ook gebruik maken van het zogenaamde SMARTmelden. Je geeft dan digitaal jouw hulpvraag door aan de alarmcentrale. De Alarmcentrale ontvangt dan jouw locatie en jouw gegevens en in plaats van dat je ons moet bellen, nemen wij contact met jou op waarbij we al jouw relevante gegevens bij de hand hebben.

Tot slot nog wat grappige weetjes:

Zorg voor voldoende vocht onderweg
Zorg altijd dat jouw vocht op pijl blijft. Dit kun je uiteraard doen door veel water te drinken. Een nadeel hiervan is dan dat je veel moet plassen en meerdere keren moet pauzeren onderweg (onbedoeld misschien). Een goed alternatief om jouw vocht goed bij te blijven te houden is het eten van komkommer, aardbeien, watermeloen, perziken maar ook de gewone appels en peren zitten vol met water/vocht. Lekker, functioneel en gezond. Wat wil je nog meer?

Hardere muziek helpt niet om wakker te blijven
De muziek harder zetten om wakker en geconcentreerd te blijven is een fabeltje. Je leeft er misschien even van op, maar daarna verlies je sneller je concentratie. Soms ga je er juist onrustiger door rijden. Dus zet de radio niet harder om wakker of geconcentreerd te blijven, want dit helpt niet. Doe dit alleen bij je favoriete liedje!

Even de benen laten springen
Neem een touwtje-spring-touw mee. Dan kun je wanneer je een korte stop maakt even de benen strekken en even energie kwijt raken of juist aanvullen. Dit is veiliger dan voetballen of tikkertje spelen. En goed voor de conditie!

5 reacties

 1. DK v DINTHER

  05 juli, 2014 om 07:37

  Controle aircosysteem wegens verlies van koudemiddel??
  Ik heb vorig jaar mijn (BMW) dealer aangesproken op de controle van het koelsysteem i.v.m het mogelijke verlies van het koude middel.
  Reactie van de officiële BMW dealer;
  Is niet nodig, wegens een gesloten systeem dat geen koudemiddel kan verliezen.

  Wat is juist?

  vr. groet DK

 2. F.Lentjes

  06 juli, 2014 om 21:38

  Wat is het verschil tussen rem olie en rem vloeistof???

 3. Michal

  07 juli, 2014 om 12:59

  Route Mobiel doorlopende reisverzekering (NACHT VOORWAARDE) Let op!

  Op zaterdag 5 juli 2014 hebben wij een dagje uit geboekt met onze kinderen bij de Toverland.
  als leuk begin van de vakantie seizoen. Wij vertrokken, gingen dus op reis.
  Op deze mooie dag bij de Attractie Park is mijn 1,5 week (nieuw) Iphone gestolen. Het is mij nog net gelukt om de iphone via ”find my Iphone” te blokkeren. Daarna is hij uitgezet.

  Aangifte nog dezelfde dag bij de Politie gedaan. Op maandag 07-07-2014 heb ik dat incident aangegeven bij mijn verzekering Route Mobiel.

  Ik was erg verbaasd toen de medewerkster zei dat de kosten voor de gestolen telefoon niet in aanmerking komen
  voor de vergoeding omdat het geen REIS is. Hoezo geen reis. Ik heb toch doorlopende reisverzekering en wij waren wel met de hele familie op reis.

  Probleem is dat wij daar geen overnachting hebben geboekt. Let op! als je reist en niet overnacht worden je schade’s niet vergoed. Cruciaal voorwaarde ”OVERNACHTING”

  Ik wist het niet, en stel dat je onderweg naar een niet geboekte locatie (nacht) pech krijgt met wat dan ook, vrees ik dus dat je naar je centen kan fluiten.
  Stel, je reist naar een bestemming op vakantie die je niet geboekt heb als (overnachting). Als er iets onderweg gebeurt kun je niet op je REISVERZEKERING rekenen.

  Ik vind het zelf enorm rare voorwaarde en ben zeer teleurgesteld ondanks dat ik jaren lang met al mijn verzekeringen bij Route Mobiel als trouwe klant ben.

  • Sheila @ Route Mobiel

   07 juli, 2014 om 14:04

   Geachte heer Kuscielek. Zoals ook net op Facebook gereageerd, vindt u hieronder onze reactie.
   Wat enorm vervelend dat uw Iphone gesloten is. En nog vervelender dat wij u niet kunnen helpen. De Doorlopende Reisverzekering is inderdaad helaas alleen voor reizen met een overnachting. En binnen Nederland is dat alleen bij een geboekte overnachting (dus geen overnachting bij vrienden of familie). Dit staat zo ook in de voorwaarden van deze verzekering geformuleerd en ook andere reisverzekeringen hanteren dit principe. Er zijn verzekeringen voor alleen uw Iphone, waarmee u dit soort voorvallen kunt verzekeren. Helaas heeft u daar voor nu niets aan. Hopelijk winnen wij uw vertrouwen weer terug als u op vakantie bent en wel een beroep op ons kunt doen (al hopen we dat u gewoon een heerlijke onbezorgde vakantie zult hebben en kan genieten).

 4. govo

  15 juli, 2014 om 21:08

  Reactie op nachtvoorwaarde,

  ik heb al 20 jaar een doorlopende reisverzekering, bij diverse verzekeraars,waarbij de voorwaarde altijd is geweest dat er een overnachting moet zijn. Ik denk dat het ook een kwestie is van even de tijd te nemen de voorwaarden te lezen.
  Het beste is om er hopelijk nooit van gebruik te hoeven maken. Jammer dat mensen altijd gelijk op allerlei media tegenwoordig gaan klagen..

Plaats een reactie

Vul het bericht in.
Vul uw naam in.

Wat zeggen anderen

 • Henk Bom uit Amsterdam

  Henk Bom uit Amsterdam

  Snelle en behulpzame service. Binnen een half uur was er een goede monteur ter plaatse en daardoor kon ik weer op weg naar mijn werk afspraak.

Nog meer zekerheid

 • Klanttevredenheid * 8,3

Elk jaar vraagt Route Mobiel aan al haar klanten hoe zij ons beoordelen. Uit het Klanttevredenheidsonderzoek scoort Route Mobiel scoort een 8.3 van 10 gebaseerd op 1.235 beoordelingen.

* Resultaten januari t/m december 2017.