Laatste berichten

0907

2018

Vakantietips voor vertrek!

Nu de vakantieperiode is aangebroken, gaan veel mensen met de auto op reis. Dit vergt natuurlijk wel enige voorbereiding. Daarom is het goed om een aantal dingen te checken voordat je vertrekt. Hieronder delen wij onze tips graag met jullie!

De auto vakantieklaar maken
Pech onderweg wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Het is daarom belangrijk om de auto voor vertrek zo goed mogelijk te controleren. Dit bespaart je een hoop stress en ellende. Denk bij deze check bijvoorbeeld aan:

 • het verversen van de olie
 • de conditie van de accu
 • de werking van airco
 • de kwaliteit van je ruitenwisserbladen
 • de koelvloeistof
 • de ruitensproeiervloeistof

Laat je huis goed achter
Wanneer je vertrekt is het belangrijk dat je je huis zo goed mogelijk achterlaat. Je moet er toch niet aan denken dat er brand ontstaat of dat er wordt ingebroken wanneer je weg bent? Wanneer je op de onderstaande punten let, kun je voor een groot deel voorkomen dat het mis gaat wanneer je weg bent.

 • Vergrendel alle ramen en deuren
 • Verwijder alle stekkers uit stopcontacten
 • Draai de hoofdwater- en gaskraan dicht
 • Laat de buren tijdens jouw afwezigheid op jouw garagepad parkeren

Inpaktips
Met de onderstaande tips zorgen wij ervoor dat je de auto veilig en slim inpakt.

 • Plaats zware dingen onderop. Zou houd je het zwaartepunt van de auto laag. Daarnaast is dit veiliger wanneer je een ongeval krijgt
 • Bedenk goed welke dingen je echt nodig hebt. Zo voorkom je dat je onnodig veel dingen meeneemt. Meer gewicht kost meer benzine en kan leiden tot gevaarlijke situaties
 • Houd belangrijke dingen binnen handbereik
 • Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk spullen op de hoedenplank legt. Zo zorg je ervoor dat het zicht goed blijft. Ook voorkomt dit gevaarlijke situaties wanneer je bijvoorbeeld plotseling hard moet remmen
 • Hoe zwaarder de auto, hoe hoger de bandenspanning. Houd hier dus rekening mee

Welke spullen moet je echt niet vergeten?
Er zijn natuurlijk heel veel spullen die je absoluut niet wilt vergeten. Maar een paar dingen zijn extra belangrijk. Denk dan bijvoorbeeld aan:

 • Je creditcard, deze heb je nodig voor bijvoorbeeld een vervangende auto bij pech
 • Een EHBO set
 • De gegevens van je verzekeraar(s) en eventuele andere belangrijke telefoonnummers
 • Identiteitsbewijzen

Route Mobiel wenst je alvast een mooie vakantie toe!

1806

2018

Hoe belangrijk is het dragen van een zonnebril in de auto?

Niet verplicht, maar wel veilig.
Helaas vallen er jaarlijks nog te veel slachtoffers in het verkeer. De oorzaken van deze ongelukken variëren maar een deel wordt veroorzaakt door slecht zicht. Slecht zicht is vervelend maar kan voor een groot deel worden voorkomen door het dragen van een goede zonnebril. Wist je bijvoorbeeld dat het in Spanje en Zwitserland verplicht is om een zonnebril in de auto te hebben? Ook al is het in Nederland niet verplicht, toch is het verstandig om wel een zonnebril te dragen tijdens het rijden. Naast dat het rust geeft aan je ogen, vergroot je de veiligheid in het verkeer.

Waarom een zonnebril in de auto?
Veel mensen dragen tijdens het rijden een zonnebril wanneer de zon te fel is. Maar ook wanneer de zon laag staat kan het lastig zijn om alles goed waar te nemen. De laagstaande zon kan je verblinden waardoor je gemakkelijker van de weg af raakt of tegen een andere weggebruiker aan botst. Daarnaast is het ook aan te raden om een zonnebril te dragen wanneer de zon op nat wegdek schijnt. Dit zorgt namelijk voor een weerkaatsing van de zonnestralen. Het zicht wordt slechter en je kunt ook verblind raken door deze krachtige straling. Wanneer je een zonnebril draagt is de weerkaatsing van de zon op het natte wegdek minder. Op deze manier kun je eenvoudig je zicht verbeteren. Dit geldt overigens ook wanneer de zon op sneeuw schijnt. De witte kleur van de sneeuw wordt dan veel feller.

Welke zonnebril?
Een zonnebril houdt zonlicht tegen. In principe is het zo dat alle beetjes helpen. Heb je dus een wat goedkopere zonnebril met kwalitatief gezien wat minder goede glazen, dan is dat nog steeds beter dan het dragen van geen zonnebril. Het blijft echter wel zo dat wanneer je investeert in een wat duurdere zonnebril met kwaliteitsglazen, het zicht sterk verbetert. Deze glazen houden namelijk meer zonlicht tegen. Wil je echt gaan voor kwaliteit? Kies van voor een zonnebril met gepolariseerde glazen. Deze glazen bevatten een speciale plastic folie die de reflectie absorbeert. Dit houdt de schittering van de zon en de weerkaatsing tegen. Het vergroot het kijkcomfort, biedt een optimale bescherming voor je ogen en daarnaast is het natuurlijk bevorderlijk voor de veiligheid op de weg!

0606

2018

Op reis met de caravan? Zorg dat je goed voorbereid bent!

De zomer komt er weer aan. Het moment dat veel mensen op vakantie gaan. Ga jij dit jaar op pad met de caravan? Dan zijn er heel wat dingen waar je op moet letten; voor en tijdens de reis. Hieronder hebben wij voor jou een aantal handige tips op een rijtje gezet.

Welke dingen controleer je onder andere voor vertrek?

 • Zorg dat de caravanspiegels op de juiste stand staan.
 • Ontgrendel de handrem van de caravan.
 • Sluit of vergrendel alle kastdeurtjes, laden, ramen en luiken in de caravan.
 • Test de verlichting en zorg dat de 12-volt stekker goed in de contactdoos van de auto zit.
 • Controleer de bandenspanning.

Hoe bespaar je gewicht?
Zorg ervoor dat je niet te zwaar beladen op reis gaat. Dit is onveilig en daarnaast riskeer je hiermee een boete. Daarnaast bespaar je, wanneer je lichter reist, ook nog eens brandstof.

 • Bekijk vooraf hoeveel water je tijdens de rit nodig hebt. Het is zonde om onnodig te rijden met een volle watertank of spoelreservoir. Vrijwel op elke camping kun je tegenwoordig schoon water tappen.
 • Neem niet al het eten van huis mee. Volle potten, blikken en flessen zorgen bij elkaar opgeteld voor aardig wat gewicht. En hoe leuk is het om op de plek van bestemming de lokale winkels en marktjes te bezoeken? Op deze manier bespaar je gewicht tijdens de reis en maak je daarnaast kennis met nieuwe lekkernijen.
 • Ga je geen lange periode op reis? Zorg er dan voor dat je geen grote en volle verpakkingen aan toiletartikelen meeneemt. In veel drogisterijen worden mini’s verkocht waar je een paar dagen mee kunt doen. Ook kun je er voor kiezen om herbruikbare flacons mee te nemen. Deze vul je voor vertrek met bijvoorbeeld jouw favoriete zeep of shampoo.
 • Vervoer zwaardere bagage in de auto. Dit zorgt voor een gunstigere gewichtsverhouding en het vergroot de veiligheid.

Pech onderweg?
Op weg naar jouw vakantiebestemming wil je natuurlijk niet te maken krijgen met pech. Maar mocht dit wel gebeuren, dan kun je maar beter goed voorbereid zijn.

 • Rijd jouw auto en caravan zoveel mogelijk naar de rechterzijde van de vluchtstrook. Beoordeel wel of dit veilig genoeg is. Is dit niet het geval? Rijd dan, indien mogelijk, langzaam naar een veiligere plek.
 • Zet de knipperlichten aan en gebruik de gevarendriehoek. Trek daarnaast een reflecterend vest aan.
 • Wacht, samen met jouw reisgezelschap, achter de vangrail.

Alvast een fijne vakantie!

2104

2018

Hoe voorkom je een lege accu?

De bij ons in mei meest gemelde pech is: een lege accu. Vervelend, zeker als je haast hebt. Daarom lees je in dit blog hoe je een lege accu kunt voorkomen. En als het gebeurt, hoe je dan zo snel mogelijk weer op weg bent.

De eerste signalen
De startmotor zal minder fel ronddraaien en als je de motor probeert te starten. Ook zal de motor minder snel aanslaan.Tijdens het starten merk je ook een klikkend of wat schurend geluid. Dit zijn allemaal tekenen dat er iets mis is met jouw accu. Nog een laatste tip, check je koplampen. Gaan deze automatisch minder fel branden als je auto stationair loopt? Dan is dit ook een goede indicator van een minder goed werkende accu. Het laatste stadium is een auto die helemaal niet meer wil starten.

Hoe te handelen?
Met wat oudere auto’s kan gebruik worden gemaakt van startkabels. Maar pas op: bij wat nieuwere auto’s kan door ondeskundig herstarten van de accu schade ontstaan aan de elektronica van de auto. Gebruik altijd het instructieboekje van jouw auto om te kijken hoe je dit het beste kunt aanpakken. Twijfel je? Schakel dan altijd onze Pechhulp Service in.

Nog fijner: hoe voorkom je een lege accu/zorg je ervoor dat hij lang mee gaat?

Voordat we beginnen met de tips: weet dat een accu maximaal 5 jaar meegaat. Deze is dus regelmatig aan vervanging toe.

 • Schoonhouden, zorg dat de aansluitingen van de accu vrij zijn van roest en andere vuiligheid.
 • Starten, start altijd eerst je motor voordat je accessoires gaat gebruiken. Oplader, radio, lichten etc.
 • Ligging, belangrijk is dat de accu stevig in de auto ligt. Dit controleren is natuurlijk een taak van de garage. Maar mocht je twijfelen, trek bij hen aan de bel.
 • Duur, veel korte ritjes hebben een grote aanslag op je accu. Zorg dat er met regelmaat ook een wat een langere autorit plaatsvindt.
 • Airco, maak je in de zomer veel korte ritjes pas dan op met “extra” verbruikers zoals bijvoorbeeld de airco. Schakel deze pas aan als je wat langer onderweg bent.
 • Onderhoud, laat bij elke beurt altijd even de accu en de dynamo doormeten. Zo weet je altijd dat je hem in goede conditie weer mee naar huis krijgt. Zeker vlak voor de winter is dit erg belangrijk. Kou heeft een grote aanslag op de accu.

We wensen je veel veilige en vlotte kilometers toe. Heb je zelf nog tips? Dan horen we dat graag!

1603

2018

Zomer- winter- en all-weather banden

Winterbanden, zomerbanden, all- weather banden. Alles voor de veiligheid, zuinigheid en comfort op de weg. Maar wanneer gebruik (en wissel) je welke banden?
Route Mobiel helpt je graag op weg.

Winterbanden
Deze banden zijn zachter. Dit zorgt voor een kortere remweg op besneeuwd of nat asfalt. Ook hebben deze banden een ander profiel die zorgen voor meer grip.
Deze banden benut je optimaal als je ze gebruikt bij temperaturen onder de 7 graden. Daalt het kwik dus beneden de 7 graden Celcius? Dan is het tijd om je winterbanden onder je auto te zetten. Meestal valt dit ongeveer gelijk met de wintertijd.

Zomerbanden
Wanneer het kwik boven de 7 graden Celcius komt (ongeveer rond het moment dat de zomertijd in gaat), en de minder harde winterbanden met de hogere weerstand niet meer nodig zijn… Is het tijd voor een bezoekje aan de garage om je zomerbanden weer onder je auto te zetten. Zomerbanden zijn gemaakt van een ander soort rubber en die zorgen juist voor een kortere remweg bij hogere temperaturen. En natuurlijk scheelt het in de portemonnee dat deze banden harder zijn en een ander profiel hebben. Ze hebben hierdoor minder weerstand.

All-weather banden
Een all-weather band is een combinatie van zomer -en winterbanden in één. In de zomer slijten deze sneller, maar geven wel extra grip als het asfalt nat is. Bij temperaturen onder de 7 graden, geeft deze band ook extra grip. Het is eigenlijk een compromis tussen de zomer- en winterbanden maar biedt niet dezelfde sterke eigenschappen als de banden apart.

Veiligheid voor alles. Bij twijfel kun je altijd je garage even contacten.

Mocht er onverhoopt toch een ongelukje gebeuren? Dan ben je met onze Pechhulp Service zo weer op weg!

Veilige reis!

2111

2017

Wat te doen bij gladheid op de weg

In dit blog lees je tips wat te doen bij gladheid op de weg. Regen zorgt er bijvoorbeeld voor dat het wegdek twee keer zo glad is dan bij droog weer. Laat staan als het gaat sneeuwen of ijzelen. En als je van plan bent om met de auto richting de wintersportlanden te gaan dan kunnen deze tips ook goed van pas komen. Op die manier kan je misschien ongelukken door gladheid op de weg voorkomen.

Wij geven hieronder enkele tips. Heb je zelf nog goede aanvullingen? Deel ze dan met ons.

Check de weersvoorspellingen
Het klinkt misschien als een dooddoener, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als je weet dat er slecht weer wordt voorspeld op bepaalde delen van je reis kan je misschien beter voor een andere route kiezen. En als dat niet kan, dan ben je in ieder geval op de hoogte en kan je voorbereidingen treffen. Bijvoorbeeld eerder gaan rijden in verband met een langere reistijd. Op die manier kan je rustig de tijd nemen. Of neem bijvoorbeeld de wegen die het OV ook neemt. Daar is vaak eerder gestrooid.

Trek rustig op
Als je teveel gas geeft is de kans groot dat je banden beginnen te slippen. Of je graaft jezelf juist dieper in de sneeuw door teveel wielspin. Trek dus rustig op en laat de koppeling langzaam opkomen. Soms is het beter om dat in de tweede versnelling te doen. Maar het belangrijkste is om alles rustig en geleidelijk aan te doen. Dus rustig sturen, bochten niet te scherp aansnijden en niet plotseling remmen.

Kijk ver vooruit en houdt afstand
Het is altijd aan te raden om goed vooruit te kijken en afstand van je voorganger te houden. Maar dit geldt zeker als het glad op de weg is. Op die manier bouw je voor jezelf (en anderen!) een veiligere marge in. Bijvoorbeeld als je zelf begint te slippen of glijden of als iemand voor je plotseling hard remt. Je hebt dan meer tijd en ruimte om eventuele problemen op te vangen.

Remmen: alles of niks
Mocht je onverhoopt plotseling moeten remmen, dan wil je dat het ABS-systeem optimaal werkt. ABS is je antiblokkeersysteem dat alleen werkt als je de druk op je rem hoog houdt. Trap je rem en je koppeling daarom (als het kan tegelijk) hard in. Dus niet pompend remmen! Je wielen blijven draaien en op die manier kan je blijven sturen.
Het kan ook zo zijn dat je beter helemaal niet kan remmen. Dit gaat waarschijnlijk tegen je natuur in, maar is toch raadzaam. In bochten kan je bijvoorbeeld beter je gas loslaten dan remmen. Komt die vangrail toch akelig dichtbij, blijf dan vooral kalm. Je kan beter de auto laten glijden en rustig je stuur draaien dan hard aan je stuur trekken. Zodra je weer grip hebt ga je dan vanzelf de goede kant weer op (de richting waar je naartoe stuurt).

We hopen natuurlijk dat het jullie niet overkomt, maar het is beter om goed voorbereid te zijn dan niet te weten. En waarschijnlijk zijn er nog veel meer tips over wat je het beste kunt doen bij gladheid op de weg. Die horen we dan ook graag van jullie. Laat daarom een reactie achter onder dit artikel. Samen weten we meer namelijk!

2410

2017

Let op: Overgang naar wintertijd zorgt voor meer aanrijdingen

Amstelveen, 24 oktober 2017– Pechhulpaanbieder Route Mobiel wil verkeersdeelnemers attenderen op het verhoogde risico op aanrijdingen na de ingang van de wintertijd. Duisternis en vermoeidheid zijn de oorzaak van veel schades in de desbetreffende periode. Route Mobiel ziet in de week na de ingang van de wintertijd al jaren een piek van 10 – 15% meer aanrijdingen. Dit jaar moet de klok een uur worden teruggezet in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober.

Ongevallenpiek

Andreas Fuchs van Route Mobiel: “Wij zien al jaren een piek van ongevallen en schademeldingen vlak na de ingang van de wintertijd. Dit jaar zal dat na 28 oktober waarschijnlijk ook weer het geval zijn.”

Bioritme

Fuchs: “Automobilisten worden soms toch nog overvallen door de sneller invallende duisternis, waardoor de kans op ongelukken toeneemt. Ook zijn er weggebruikers die door de tijdsomschakeling een verstoord bioritme hebben en daardoor vermoeider achter het stuur zitten dan normaal. Het is daarom aan te raden om goed voorbereid de weg op te gaan; zorg dat je verlichting in orde is, de ramen goed schoon zijn, je goed uitgeslapen bent en dat je wat te eten bij je hebt om vermoeidheid te bestrijden (neem bijvoorbeeld een banaan mee in je auto!).”

Over Route Mobiel

Route Mobiel is in 2004 opgericht en slaagde er met een luidruchtige start in om op een vernieuwende wijze pechhulp services vorm te geven. Inmiddels is Route Mobiel uitgegroeid tot een van de bekendste Nederlandse merken met een groot netwerk van deskundige pechhulpverleners verspreid over heel Nederland. Daarnaast is Route Mobiel actief in alle landen van Europa. Route Mobiel is een handelsnaam van Reaal Schadeverzekeringen N.V..

0108

2017

Een goede voorbereiding voorkomt pech, maar ook hoge boetes

Vakantiegangers gaan nog regelmatig onvoorbereid op reis. Veel problemen zoals een kapotte accu of een oververhitte motor zijn met een goede voorbereiding vaak te voorkomen. Ook veranderen jaarlijks in Europese landen de verkeersregel. Een extra reden om je goed op je reis voor te bereiden. Daarmee vermijd je namelijk niet alleen pech, maar voorkom je ook hoge boetes. We hebben daarom hieronder voor vakantiegangers een aantal tips op een rij gezet.

‘Pre-vakantie pitstop’
Vooral tijdens een lange vakantie is pech onderweg altijd erg vervelend. Door onbekendheid met de taal en andere procedures dan in Nederland zijn veel reizigers extra onzeker en ervaren ze meer stress. Je zou dus zeggen dat je met een goede voorbereiding op vakantie gaat om dit te voorkomen. Toch merken wij dat Nederlanders nog te weinig voorbereidingen treffen om hun vakantie vlekkeloos te laten verlopen. Een ‘pre-vakantie pitstop’, waarbij je voorafgaande aan je vakantie even de auto laat checken, kan veel ellende voorkomen. Denk hierbij aan:

 • de conditie van de accu
 • het verversen van olie
 • andere vloeistofniveaus (koelwater en ruitensproeier)
 • de werking van de airco
 • de conditie van de ruitenwisserbladen

Voorkomen van boetes
Als je goed voorbereid op vakantie gaat vermijd je niet alleen pech, maar ook onnodige verkeersboetes. Regelgeving verschilt per land en deze regelgeving is ook veelal jaarlijks aan verandering onderhevig. Daarom hebben wij de meest voorkomende afwijkende internationale regelgeving op een rijtje gezet. Zo ga je bewust op vakantie en weet je kostbare boetes te voorkomen!

 • Niet alleen in Nederland, maar ook in de ons omringende landen is flitspaalsignalering (in je navigatie) verboden. In Frankrijk kan een boete voor het gebruik oplopen tot € 1500,-.
 • Vanaf deze zomer is het verboden om in Italië met sommige winterbanden te rijden. Boetes tot wel € 1.700,-
 • In Frankrijk is het tegenwoordig verplicht om een alcoholtest in de auto te hebben. Die zijn te koop bij de drogist.
 • Het dragen van reflecterende hesjes bij pech is verplicht in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. Net als het gebruik van de gevarendriehoek.
 • In verschillende Duitse steden (Umweltzones) is het gebruik van een milieusticker voor bepaalde auto’s verplicht. Heb je geen sticker, dan is de kans op een boete erg hoog!
 • In o.a. Spanje en Portugal is het verplicht om in de auto een reservebril bij je te hebben.

Met onze tips ga je straks goed voorbereid naar jouw vakantiebestemming maar we hebben niet alle handige weetjes in dit artikel kunnen vastleggen. Heb jij nog handige tips of weetjes? Deel ze dan in de comments of via Facebook en Twitter! Zo gaat iedereen goed voorbereid op vakantie!

3006

2017

Zorgeloos op reis met jouw aanhangwagen

Ondanks dat vliegvakanties steeds populairder worden, gaan ook nog veel Nederlandse gezinnen met de auto op vakantie. We zien in de vakantieperiodes veel auto’s met een caravan of aanhanger erachter. Zie jij jezelf deze zomer ook al “old school” met een wijntje onder het luifel zitten ’s avonds of met een stokbroodje avec du fromage? Dan laten we je graag weten hoe je onbezorgd op reis kunt met jouw aanhangwagen.

Aanhangwagen
Allereerst is het goed om uit te leggen wat er precies onder aanhangwagen wordt verstaan. Wij bedoelen hiermee een aan je auto gekoppelde toercaravan, vouwwagen, bagagewagen of trailer.

Pechhulp Nederland
Als je pechhulp Nederland bij ons hebt afgesloten ben je automatisch ook verzekerd voor pechhulp voor jouw aanhangwagen.

Pechhulp Europa
Met pechhulp Europa zit deze dekking er niet automatisch bij. Wil je de pech aan je aanhangwagen toch verzekeren? Dan kan dat met onze aanvullende caravan/aanhangwagen service. Dit is een extra dekking alleen af te sluiten bij Pechhulp Europa. Meer weten over de voorwaarden? Neem eens een kijkje op onze website.

SOS International Zorg ervoor dat het telefoonnummer van SOS International (+31 (0)20 6 51 51 15) in je telefoon hebt opgeslagen. Als je onderweg met pech komt te staan, helpen zij je verder.

Reisverzekering
Wil je je dekking helemaal compleet maken, vergeet dan geen reisverzekering af te sluiten. Zo zijn ook de spullen in je aanhangwagen verzekerd.

Routemobiel helpt je gewoon verder. Zorgeloos op reis.

Vragen? Stel ze gerust.

We wensen iedereen alvast een heel fijne vakantie!

3006

2017

Tips voor een heerlijke, veilige autovakantie

Ga je met de auto op vakantie? Een heerlijke vrijheid van eigen vervoer. Zorg wel dat je goed voorbereid op vakantie gaat, zodat jouw auto je niet in de steek laat of je voor vervelende verrassingen komt te staan. We geven je graag wat tips mee ter voorbereiding. Fijne vakantie!

Je auto

 • Laad de auto niet te vol.
 • Controleer het oliepeil voor vertrek.
 • Check de spanning en de kwaliteit van uw autobanden.
 • Controleer voor vertrek of het reservewiel, het gereedschap om het reservewiel te vervangen, de sleepkabel, de gevarendriehoek en reserve lampjes aanwezig zijn.
 • Laat het peil, het niveau en de kwaliteit van de koelvloeistof nog even controleren. Ook de controle van de remvloeistof en de remolie is erg belangrijk.
 • Controleer of jouw ruitenwissers niet versleten zijn.
 • Zorg dat je voldoende ruitenvloeistof hebt.
 • Laat de airco controleren voor je vertrekt. Het aircosysteem verliest jaarlijks tot 10% aan koudemiddel. Wanneer de airco beschikt over te weinig koudemiddel ontstaat er slijtage. Een reparatie kan zomaar oplopen tot meer dan 500 euro. Bovendien veroorzaakt een matig of slecht werkende airco een veel hoger brandstofverbruik.
 • Download alvast de App ‘Going Abroad’  van de Europese Commissie. Dat weet je hoe snel je mag rijden in het buitenland en welke veiligheidsuitrusting mee moet in de auto.

Ga je op weg met een caravan?

 • Controleer voor vertrek de spanning van de banden.
 • Vervang op tijd de banden (minimaal 1 keer in de 6 jaar).
 • Stop zware spullen niet in de caravan, maar in de auto. Daar wordt de auto meteen stabieler van.

Tips voor onderweg

 • Houd je verzekeringspapieren, kentekenbewijs en rijbewijs binnen handbereik.
 • Houd bagage zoveel mogelijk uit het zicht.
 • Neem alle belangrijke papieren mee als je jouw auto verlaat.
 • Raak niet vermoeid: stop om de twee uur of om de 200 km.
 • Plaats de auto bij pauzes zoveel mogelijk in het zicht.
 • Sluit auto en/of caravan ook af tijdens het tanken of rustpauzes.
 • Kies bij een lange reis bij voorkeur voor een overnachting onderweg.
 • Neem een reservesleutel van de auto mee en bewaar deze buiten de auto.

 Op de vakantiebestemming

 • Berg je waardevolle spullen zoveel mogelijk op in een (portable) kluisje.
 • Laat jouw paspoort in het kluisje en neem voor identificatie je rijbewijs mee.
 • Neem niet te grote geldbedragen op. Laat je niet afleiden tijdens of na het pinnen.
 • Geef kleine kinderen een armbandje met je verblijfadres en telefoonnummer.
 • Wees alert op berovingen op toeristische plaatsen.
 • Doe bij diefstal, vermissing of verlies van bagage, reisdocumenten of geld altijd direct aangifte bij de politie en vraag om een afschrift van het proces verbaal. Vraag ook om een verklaring van de hoteldirectie of vervoersonderneming als dit in het hotel of tijdens de reis gebeurt.

 Passen, betaalmiddelen en documenten

 • Neem de pasjes van jouw reis- en zorgverzekering mee.
 • Denk ook aan de Europese zorgpas, de EHIC kaart (European Health Insurance Card). Heb je nog geen EHIC kaart? Vraag deze dan aan bij je zorgverzekeraar.
 • Neem altijd een creditcard mee op vakantie. Zonder creditcard krijg je geen huurauto mee als je onverhoopt vervangend vervoer nodig mocht hebben bij pech.
 • Bewaar geld, reisdocumenten en betaalpassen niet op één plek.
 • Maak een kopie van de verschillende pasjes en reisdocumenten.
 • Controleer of jouw paspoort nog geldig is.
 • Sla het telefoonnummer van uw alarmcentrale op in je mobiele telefoon.

Verzekeringen

 • Controleer de dekking van je zorgverzekering.
 • Voor aanvullende dekking sluit je een reisverzekering af met geneeskundige kosten! Handig bij hoge kosten van een buitenlandse ziekenhuisopname of als de alarmcentrale je moet repatriëren.
 • Heb je een doorlopende reisverzekering? Check deze dan. Het kan zijn dat je situatie is veranderd en je jouw verzekering hierop moet aanpassen.
 • Vergeet niet om Pechhulp Europa van Route Mobiel af te sluiten. Dat voorkomt een hoop stress en vertraging op je vakantie als je pech met je auto krijgt.

Route Mobiel app
Dowload de gratis Route Mobiel app. Met deze app heb je direct toegang tot alle relevante noodnummers, jouw verzekeringsgegevens én de alarmnummers in ruim 200 landen. Ook de gegevens van ambassades en consulaten zijn via de app in een handomdraai te vinden. Uiteraard is het ook mogelijk direct contact te leggen met de alarmcentrale. Downloaden van de Route Mobiel app is gratis en kan via iTunes of de Android Marketplace.

Heb je de Route Mobiel app op je telefoon? Dan kun je ook gebruik maken van het zogenaamde SMARTmelden. Je geeft dan digitaal jouw hulpvraag door aan de alarmcentrale. De Alarmcentrale ontvangt dan jouw locatie en jouw gegevens en in plaats van dat je ons moet bellen, nemen wij contact met jou op waarbij we al jouw relevante gegevens bij de hand hebben.

Tot slot nog wat grappige weetjes:

Zorg voor voldoende vocht onderweg
Zorg altijd dat jouw vocht op pijl blijft. Dit kun je uiteraard doen door veel water te drinken. Een nadeel hiervan is dan dat je veel moet plassen en meerdere keren moet pauzeren onderweg (onbedoeld misschien). Een goed alternatief om jouw vocht goed bij te blijven te houden is het eten van komkommer, aardbeien, watermeloen, perziken maar ook de gewone appels en peren zitten vol met water/vocht. Lekker, functioneel en gezond. Wat wil je nog meer?

Hardere muziek helpt niet om wakker te blijven
De muziek harder zetten om wakker en geconcentreerd te blijven is een fabeltje. Je leeft er misschien even van op, maar daarna verlies je sneller je concentratie. Soms ga je er juist onrustiger door rijden. Dus zet de radio niet harder om wakker of geconcentreerd te blijven, want dit helpt niet. Doe dit alleen bij je favoriete liedje!

Even de benen laten springen
Neem een touwtje-spring-touw mee. Dan kun je wanneer je een korte stop maakt even de benen strekken en even energie kwijt raken of juist aanvullen. Dit is veiliger dan voetballen of tikkertje spelen. En goed voor de conditie!

Wat zeggen anderen

 • Henk Bom uit Amsterdam

  Henk Bom uit Amsterdam

  Snelle en behulpzame service. Binnen een half uur was er een goede monteur ter plaatse en daardoor kon ik weer op weg naar mijn werk afspraak.

Nog meer zekerheid

 • Klanttevredenheid * 8,3

Elk jaar vraagt Route Mobiel aan al haar klanten hoe zij ons beoordelen. Uit het Klanttevredenheidsonderzoek scoort Route Mobiel scoort een 8.3 van 10 gebaseerd op 1.235 beoordelingen.

* Resultaten januari t/m december 2017.