2205

2015

Italianen volgens Nederlanders de slechtste automobilisten van Europa

Alkmaar 22 mei 2015 – Italianen zijn volgens Nederlanders de meest belabberde automobilisten van Europa. Zij doen er volgens 20% van de Nederlandse bevolking goed aan hun rijvaardigheid te verbeteren. Mannen vinden de Franse chauffeurs het slechtst. Dat blijkt uit onderzoek van pechhulpverlener Route Mobiel onder 1.011 Nederlandse automobilisten.

Uit het onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen het nog niet eens zijn. Vrouwen vinden dat Italianen niet kunnen rijden. Mannen vinden Franse automobilisten nog minder behendig achter het stuur. Edward Reinderts, commercieel directeur bij Route Mobiel: ‘Het was een close call, maar uiteindelijke ‘wonnen’ de Italianen het van de Fransen. De échte winnaars zijn toch de Duitsers. Uit het onderzoek blijkt dat wij hen de beste chauffeurs vinden.’

Ongeveer een tiende van de Nederlandse automobilisten (9 procent) vindt dat Nederlanders zelf de slechtste automobilisten van Europa zijn. Reinderts: ‘Blijkbaar storen Nederlanders zich ook aan het rijgedrag van landgenoten. Vooral 35-plussers vinden dat wij slechte chauffeurs zijn. Uit eerder onderzoek van Route Mobiel kwam ook al naar voren dat we ons storen aan landgenoten die in het buitenland rijden.’

Navigatiesysteem of papieren kaart?
Nederlanders die in het buitenland de weg op gaan – 85 procent van de mannen en 65 procent van de vrouwen – gaan als het gaat om de route voor een ‘double Dutch’. Tweederde van de Nederlanders (66 procent) neemt namelijk altijd een papieren kaart meeneemt als zij op vakantie gaan. Meer dan de helft van (51 procent) doet dat ondanks dat zij beschikken over een navigatiesysteem.

————————————-

Dit bericht staat op 22 mei op pagina 2 van De Telegraaf.

11 reacties

 1. Piet Verbut

  02 juli, 2015 om 15:42

  De Grieken lijkt me ook wel wat. Als ze toch op het strafbanje moeten zitten kan er dit er nog wel bij

 2. Joshua

  02 juli, 2015 om 15:56

  Helaas zijn veel Belgen ook slechte bestuurders. Dat is ook te verklaren aangezien de meeste Belgen geen echte rijlessen krijgen maar de rijstijl overnemen van Pa of Ma!!

  • Jacq van Son

   02 juli, 2015 om 16:18

   Volkomen mee eens!

  • Eddie Elzinga

   02 juli, 2015 om 17:05

   Ik rij elk weekend vanuit het zuiden van Belgie naar het noorden van Nederland. Je wilt niet weten wat ik allemaal tegen kom onderweg. De nederlanders doen niet veel onder voor de Belgen. De wegen in het Waalse gedeelte zijn ook nog eens erg slecht onderhouden. Ik ben altijd wel weer blij dat ik op nederlands grondgebied rijd.

  • Buschauffeur

   03 juli, 2015 om 15:51

   Helemaal mee eens. Ze zijn onberekenbaar, slordig, nonchalant, en soms zelfs agressief als ze hun zin niet krijgen. Verkeersregels zijn voor de buurman.

 3. Frank

  02 juli, 2015 om 16:29

  Helaas vergeten wij onszelf te noemen. Nederlanders weten zich niet aan te passen aan de mores van het buitenlandse verkeer. Zo slecht rijden die Italianen, Fransen en Grieken niet. In Griekenland geldt dat je aan alle kanten iemand voorbij mag gaan op een snelweg (ook de vluchtstrook). Wij in NL denken dat het niet hoort, maar daar denken ze daar dus anders over.
  Alleen Duitsers rijden notoir slecht, want veel te hard. 200 km/u op een redelijk drukke snelweg kan, maar is levensgevaarlijk. Iemand tot op de bumper naderen, omdat ze links aan het inhalen zijn en dat niet met 300 km/u doen, behoort ook tot het onbeschofte gedrag van onze verder zeer beleefde oosterburen.
  Maar je aanpassen aan de mores van het verkeer in het buitenland is wel van belang. Dus op de Duitse Autobahn zes keer in je spiegel kijken of er geen laagvlieger aan komt, niet zeiken als een Italiaan of Griek je rechts inhaalt en Fransen lekker hun gang laten gaan..

 4. Ansell

  02 juli, 2015 om 17:08

  Vele automobilisten hier in Nederland kunnen er ook wat van. Geen richting aangeven.
  Te hard rijden als er staat 30 km per uur. Snijden, zelfs in de bebouwde kom. Twee parkeerstroken in beslag nemen. En wat mij opvalt! Het zijn vooral jonge mannen die lak aan de regels hebben.

  • Walter

   05 juli, 2015 om 06:22

   Jonge dames kunnen er ook wat van. Het is net of ze willen laten zie dat ze ook kunnen rijden. Bumper plakken, bewust verkeerde rijstrook pakken om op te kunnen schieten. Bij kruisingen met verkeerslichten op de linkerbaan rijden omdat het op groen staat om vervolgens voorbij het verkeerslicht weer rechtdoor te rijden.

 5. Alfons

  02 juli, 2015 om 21:07

  Wat een onzin. Ik heb tienduizenden kilometers overal in Italie gereden. Het is nergens zo fijn autorijden als daar. Veel Nederlanders kunnen zich gewoon niet aanpassen. En buiten dat, ik erger me hier veel vaker dan in het buitenland.

 6. M van Nimwegen

  05 juli, 2015 om 10:09

  Niet alleen automobilisten zijn in Italie soms gevaarlijk : gespot op autostrada ,snelweg dus ,bij Bari (Puglia) binnen een half uur : een scooter mer berijder in de meest linker baan van 4 banen en daarna een wielrenner . Die reed gelukkig rechts .

 7. Guido Frantzen,

  06 juli, 2015 om 12:16

  Beste buitenland rijders,
  Italianen ach wat zal ik zeggen. Je moet je niets aantrekken van het getoeter en alle handgebaren. Voorrang is het recht van de sterkste, de weg wordt tot op de laatste centimeter gebruikt, gewoon terug gebaren zolang je je maar aan de gangbare signalen houdt. Vergeet niet dat een italiaan zijn auto heel hoog heeft zitten en daar geen onnodig risico mee neemt. Dus soms moet je een beetje bluffen en dan veel verontschuldigende gebaren maken. Ik vind het best te doen. Ergste wat ik heb meegemaakt is Albanië. Geen wegaanduidingen, bijna geen borden ( of soms op 3meter hoog in een boom ), rijrichting is ook zeer flexibel en rijgedrag wat op kamikaze piloten lijkt. Nee geef mij Italië dan maar. Guido

Plaats een reactie

Vul het bericht in.
Vul uw naam in.

Wat zeggen anderen

 • Henk Bom uit Amsterdam

  Henk Bom uit Amsterdam

  Snelle en behulpzame service. Binnen een half uur was er een goede monteur ter plaatse en daardoor kon ik weer op weg naar mijn werk afspraak.

Nog meer zekerheid

 • Klanttevredenheid * 8,3

Elk jaar vraagt Route Mobiel aan al haar klanten hoe zij ons beoordelen. Uit het Klanttevredenheidsonderzoek scoort Route Mobiel scoort een 8.3 van 10 gebaseerd op 1.235 beoordelingen.

* Resultaten januari t/m december 2017.