2506

2015

Autobelasting in 2016

bijtelling-auto
Wie een zeer zuinige elektrische of hybride auto rijdt gaat in 2016 meer belasting betalen. Dit blijkt uit documenten die staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staat onder andere beschreven dat eigenaren van elektrische of hybride auto’s met een CO2-uitstoot van maximaal vijftig gram niet langer vrijgesteld zijn van motorrijtuigenbelasting: vanaf 2016 moeten zij de helft gaan betalen.

Naast de belasting wordt ook het systeem van bijtellingen gewijzigd. De laagste categorie van vier procent verdwijnt, en de categorie van zeven procent geldt vanaf 2016 alleen nog voor volledig elektrische auto’s. Voor hybride auto’s met een uitstoot tot en met vijftig gram geldt vanaf 2016 een bijtelling van veertien procent. Auto’s met een uitstoot van 51 tot tot 79 gram vallen onder de categorie van twintig procent bijtelling en voor alle overige auto’s geldt een bijtelling van 25 procent. Leasecontracten die voor 1 januari 2016 zijn aangegaan blijven onder het huidige bijtellingsysteem vallen.

Als reden voor deze aanpassingen noemt de staatssecretaris de snelle technologische ontwikkelingen op het gebied van CO2-uitstoot. Dit vereist een aanscherping van de normen, om zo de belastinginkomsten op niveau te houden en verdere marktverstoring te voorkomen. In mei meldde de Algemene Rekenkamer dat het stimuleren van de aanschaf van zuinige auto’s met fiscale voordelen de overheid miljarden heeft gekost aan misgelopen belastingen en accijnzen. Bovendien is de CO2-reductie lager dan gedacht. Brancheorganisatie Bovag is het niet eens met de voorgestelde wijzigingen en stuurt de Tweede Kamer een alternatief plan, waarbij het huidige aantal bijtellingscategorieën behouden blijft, maar de onderlinge verschillen kleiner worden.

Plaats een reactie

Vul het bericht in.
Vul uw naam in.

Wat zeggen anderen

  • Henk Bom uit Amsterdam

    Henk Bom uit Amsterdam

    Snelle en behulpzame service. Binnen een half uur was er een goede monteur ter plaatse en daardoor kon ik weer op weg naar mijn werk afspraak.

Nog meer zekerheid

  • Klanttevredenheid * 8,3

Elk jaar vraagt Route Mobiel aan al haar klanten hoe zij ons beoordelen. Uit het Klanttevredenheidsonderzoek scoort Route Mobiel scoort een 8.3 van 10 gebaseerd op 1.235 beoordelingen.

* Resultaten januari t/m december 2017.