1111

2015

130 km/u voor iedereen!

Het was vorige week groot in het nieuws: er mag vanaf 2016 op meer plekken in Nederland 130 km per uur gereden mag worden. De afgelopen jaren mocht er al op steeds meer plekken harder worden gereden, maar begin volgend jaar komt daar nog eens ruim 300 kilometer aan snelweg bij.

Steeds snellere snelweg

Vanaf februari 2016 mag er dus op 61% van de snelwegen in ons land 130 km per uur worden gereden. Op iets meer dan de helft van deze snelwegen mag dat dag en nacht. De rest moet het doen met uren buiten de spits. Het doel van minister Melanie Schultz (Infrastructuur) is om uiteindelijk op 77 procent van de snelwegen 130 kilometer per uur mogelijk te maken.

Eenduidiger snelheidsbeeld

“We krijgen steeds langere, aaneengesloten trajecten waar je 130 kilometer per uur mag rijden. Het beeld op de snelwegen wordt daarmee eenduidiger”, stelt Schultz.’’ De afgelopen jaren zijn er ook veel onduidelijkheden geweest over hoe hard je op stukken van de snelweg mocht. Dat zal door deze maatregel hopelijk grotendeels worden verholpen.

Maximumsnelheid gebaseerd op auto’s uit 1847

Schultz gaat verder: “de maximumsnelheid is namelijk al jaren veel te laag. Deze snelheid is gebaseerd op de remweg van auto’s uit 1847. Moderne auto’s remmen veel sneller en harder, waardoor het onveiligheidsargument wat dat betreft in duigen valt.”

Waar mag het gaspedaal dieper worden ingetrapt?

Vooral in het midden, zuiden en oosten van Nederland komen er trajecten bij waar, in februari 2016 130 km/u gereden mag worden. Het gaat onder andere om de A6, A27, A28, A50 en de A58.

Wat vind jij van het plan om de maximale snelheid te verhogen naar 130 km/u?

1 reactie

 1. Hamburg

  16 december, 2015 om 22:01

  120 is genoeg
  Bij 130: hogere uitstoot, meer lawaai, meer fijnstof.
  minder energetisch rendement door veelvuldig inhouden/gasgeven.
  Nederland is een te klein land om tijdwinst te ontwikkelen door hogere snelheden.
  Remcapaciteit is voornamelijk bereikt door de bredere banden t.o.v. toentertijd.

Plaats een reactie

Vul het bericht in.
Vul uw naam in.

Wat zeggen anderen

 • Henk Bom uit Amsterdam

  Henk Bom uit Amsterdam

  Snelle en behulpzame service. Binnen een half uur was er een goede monteur ter plaatse en daardoor kon ik weer op weg naar mijn werk afspraak.

Nog meer zekerheid

 • Klanttevredenheid * 8,3

Elk jaar vraagt Route Mobiel aan al haar klanten hoe zij ons beoordelen. Uit het Klanttevredenheidsonderzoek scoort Route Mobiel scoort een 8.3 van 10 gebaseerd op 1.235 beoordelingen.

* Resultaten januari t/m december 2017.