1602

2017

Met de auto op vakantie? Houd rekening met milieuzones!

Net als in Nederland worden in steeds meer Europese vakantielanden milieuzones ingesteld. Je auto moet dan aan bepaalde voorwaarden voldoen. En in een aantal gevallen ben je verplicht om een vignet of een milieusticker te hebben. Om niet in de problemen te komen, is het handig om van tevoren te checken of je een vignet of sticker moet aanschaffen. Hieronder hebben we voor je op een rijtje gezet welke milieuzones er zijn en wat je ervoor kunt regelen. Voor Zwitserland en Oostenrijk ben je sowieso verplicht een vignet aan te schaffen. We wensen je een zorgeloze vakantie!

België: Antwerpen

Vanaf 1 februari 2017 kent Antwerpen een lage-emissiezone (LEZ) voor de binnenstad en een deel van de linkeroever. Oudere auto’s mogen dat gebied niet in. Het gaat om diesels van voor 2006 en benzineauto’s van voor 1992. Voor andere auto’s is het handig om de check te doen op lez.antwerpen.be.

Frankrijk: Parijs

In Parijs heb je vanaf 1 april 2017 een zogenoemd ecovignet nodig. Er zijn 6 verschillende vignetten. Welke je nodig hebt, hangt af van je type auto, de mate van emissie (EURO-norm) en de leeftijd van je auto. Een vignet kost € 4,50. Je kunt ‘m bestellen via certificat-air.gouv.fr. Is je auto van vóór 1997? Dan mag je op werkdagen tussen 8.00 en 20.00 uur sowieso de Périphérique niet in. Datzelfde geldt voor motoren van voor 1 juni 2000. Het verbod geldt niet in het weekend en op feestdagen.

Italië

Veel binnensteden in Italië kennen een Zona a Traffico Limitato (ZTL). De regels en de tarieven verschillen per stad. Om hoge boetes te voorkomen, kun je het beste niet de binnenstad inrijden. Gelukkig zijn de auto’s van hotelgasten vaak wel vrijgesteld. Vraag daarom van tevoren aan je hotel hoe het zit met de regels voor in- en uitrijden. Steden met milieuzones zijn bijvoorbeeld Rome, Milaan, Florence, Bolzano, Turijn, Bologna, Verona, Triest, Lucca, Pisa, Arezzo en Palermo. In de zomermaanden mag je niet met je auto of motor op een aantal Italiaanse eilanden komen. Het gaat om bijvoorbeeld Capri, Ischia, Ponza en Procida.

Spanje

In Madrid en sommige andere Spaanse steden gelden milieuzones waar je als toerist niet in mag rijden. Je herkent de zones aan de borden met het opschrift Area de prioridad residencial. Rij je toch de milieuzone in? Dan wordt je kenteken geregistreerd en krijg je een flinke boete.

Portugal: Lissabon

In Lissabon zijn 2 milieuzones die gelden op werkdagen van 7.00 tot 21.00 uur. Tussen de binnenstad van Lissabon en de Avenida de Liberdade mag je alleen rijden met auto’s die minimaal een emissienorm Euro 2 hebben. Tussen de Avenida Cueta, Eixo Norte/Sul, Avenida Forcas Amadas, Avenida Estados Unidos da America, Avenida general Spinola en Avenida Infante D mag je alleen rijden als je auto minimaal een emissienorm Euro 1 heeft. Heeft je auto een roetfilter? Dan mag je beide zones in.

Weten welke emissienorm je auto heeft? Vul je kenteken in op rdw.nl. Je krijgt dan alle gegevens van je auto, ook de emissienorm.

Duitsland

Op de doorgaande wegen in Duitsland gelden geen milieurestricties. Maar veel van de grote binnensteden in Duitsland kennen een zogenoemde Umweltzone. Hier mag je alleen met de auto binnenrijden met een speciale milieusticker: een Umweltplakette. Je vindt milieuzones in onder andere Aachen, Berlijn, Bonn, Bremen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Frankfurt, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden en Wuppertal. Een compleet overzicht vind je op gis.uba.de/website/umweltzonen/index.html.

Heb je een diesel van voor 2001 of een benzineauto van voor 1993? Dan mag je deze zones helemaal niet in.

Je kunt je Umweltplakette het beste online bestellen. Daarvoor kun je terecht op verschillende websites. De kosten lopen nogal uiteen. Het is dus de moeite waard om op verschillende websites rond te kijken.

Hongarije

Bij veel smog kan in Boedapest en andere grote Hongaarse steden een smogalarm gelden. In dat geval kunnen bepaalde typen voertuigen uit de stad geweerd worden. Dit geldt dan voor voertuigen met emissienorm Euro 0, Euro 1 en Euro 3. Ook kan het gelden voor Euro 2 als de auto gefabriceerd is voor 1995. Een smogalarm wordt meestal 2 dagen van tevoren aangekondigd.

Weten welke emissienorm je auto heeft? Vul je kenteken in op rdw.nl. Je krijgt dan alle gegevens van je auto, ook de emissienorm.

Engeland: Londen

In het centrum van Londen geldt op werkdagen een zogenoemde Congestion Charge. Betaal je op de reisdag zelf, dan is de charge £ 11,50 per dag. Betaal je later of niet? Dan kun je een boete krijgen. Het handigst is om je vooraf online te registreren via tfl.gov.uk/modes/driving/congestion-charge. Je betaalt dan £ 10,50 per dag naast een abonnementsbedrag van £ 10 per jaar. Op de dag zelf kun je betalen via internet of sms, maar ook in winkels en postkantoren.

Heb je een camper? Dan krijg je in Groot-Londen te maken met de Low Emission Zone (LEZ). Om in dit gebied te kunnen rijden, moet je je camper uiterlijk 2 weken voor het binnenrijden van het gebied aanmelden bij de Transport for Londen (TfL): tfl.gov.uk/modes/driving/low-emission-zone. Voor campers die binnen de normen vallen hoef je niets te betalen. Maar weegt je camper tussen de 2,5 en 3,5 ton en is die voor 1 januari 2002 als nieuw geregistreerd? Of weegt je camper meer dan 3,5 ton en is die voor 1 januari 2006 als nieuw geregistreerd? Dan betaal je binnen dit gebied een dagelijkse tol (ook op zon- en feestdagen). Die tol is flink: £ 100 tot £ 200 per dag. Meer informatie vind je op tfl.gov.uk/modes/driving/low-emission-zone.

Denemarken

Weegt je camper meer dan 3500 kilo? Dan heb je voor de milieuzones in Kopenhagen, Frederiksberg, Aarhus, Odense en Aalborg een EcoSticker nodig. Zo’n sticker kun je online – in het Nederlands! – bestellen: ecosticker.dk/nl/bestelwinkel.html.

Noorwegen: Oslo

Wordt in Oslo een bepaald niveau van luchtverontreiniging bereikt? Dan kan het zijn dat het stadscentrum wordt afgesloten voor alle dieselvoertuigen. Dit wordt een dag van tevoren bekendgemaakt via radio en televisie. In geval van overtreding kunnen boetes uitgedeeld worden. Uitgezonderd zijn voertuigen voor vervoer van gehandicapten.

Zweden: Stockholm en Göteborg

In de binnenstad van Stockholm en Göteborg geldt een congestion tax. In het weekend, op feestdagen en in de maand juli hoef je geen tax te betalen. Betalen gaat eenvoudig: van ieder motorvoertuig dat overdag het centrum van de steden in- of uitrijdt, wordt een foto gemaakt. Stoppen is niet nodig. Vervolgens krijgt de eigenaar een rekening thuisgestuurd. Bij het binnenrijden van de zone staat hoe hoog de tax is. Het bedrag variëert, afhankelijk van het tijdstip, van 9 tot 22 Zweedse kronen. Betaal je de taks niet? Dan krijg je een boete van 500 Zweedse kronen (ruim 50 euro).

Huur je een auto in Zweden? Dan is de congestion tax meestal inbegrepen. Vraag het voor de zekerheid wel na bij het verhuurbedrijf.

Kijk voor meer informatie over de congestion tax op transportstyrelsen.se/en.

2 reacties

 1. B.Versteijne

  19 juli, 2017 om 19:18

  In welke Noord-Spanje steden heb je een milieusticker nodig?

 2. nelleke

  21 augustus, 2017 om 12:25

  waar koop je dei stickers? anwb weet het niet lokale mensen op 1 uur rijden van Verona weten het niet benzine pomp weet het niet

Plaats een reactie

Vul het bericht in.
Vul uw naam in.

Wat zeggen anderen

 • Henk Bom uit Amsterdam

  Henk Bom uit Amsterdam

  Snelle en behulpzame service. Binnen een half uur was er een goede monteur ter plaatse en daardoor kon ik weer op weg naar mijn werk afspraak.

Nog meer zekerheid

 • Klanttevredenheid * 8,3

Elk jaar vraagt Route Mobiel aan al haar klanten hoe zij ons beoordelen. Uit het Klanttevredenheidsonderzoek scoort Route Mobiel scoort een 8.3 van 10 gebaseerd op 1.235 beoordelingen.

* Resultaten januari t/m december 2017.