2111

2017

Wat te doen bij gladheid op de weg

In dit blog lees je tips wat te doen bij gladheid op de weg. Regen zorgt er bijvoorbeeld voor dat het wegdek twee keer zo glad is dan bij droog weer. Laat staan als het gaat sneeuwen of ijzelen. En als je van plan bent om met de auto richting de wintersportlanden te gaan dan kunnen deze tips ook goed van pas komen. Op die manier kan je misschien ongelukken door gladheid op de weg voorkomen.

Wij geven hieronder enkele tips. Heb je zelf nog goede aanvullingen? Deel ze dan met ons.

Check de weersvoorspellingen
Het klinkt misschien als een dooddoener, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Als je weet dat er slecht weer wordt voorspeld op bepaalde delen van je reis kan je misschien beter voor een andere route kiezen. En als dat niet kan, dan ben je in ieder geval op de hoogte en kan je voorbereidingen treffen. Bijvoorbeeld eerder gaan rijden in verband met een langere reistijd. Op die manier kan je rustig de tijd nemen. Of neem bijvoorbeeld de wegen die het OV ook neemt. Daar is vaak eerder gestrooid.

Trek rustig op
Als je teveel gas geeft is de kans groot dat je banden beginnen te slippen. Of je graaft jezelf juist dieper in de sneeuw door teveel wielspin. Trek dus rustig op en laat de koppeling langzaam opkomen. Soms is het beter om dat in de tweede versnelling te doen. Maar het belangrijkste is om alles rustig en geleidelijk aan te doen. Dus rustig sturen, bochten niet te scherp aansnijden en niet plotseling remmen.

Kijk ver vooruit en houdt afstand
Het is altijd aan te raden om goed vooruit te kijken en afstand van je voorganger te houden. Maar dit geldt zeker als het glad op de weg is. Op die manier bouw je voor jezelf (en anderen!) een veiligere marge in. Bijvoorbeeld als je zelf begint te slippen of glijden of als iemand voor je plotseling hard remt. Je hebt dan meer tijd en ruimte om eventuele problemen op te vangen.

Remmen: alles of niks
Mocht je onverhoopt plotseling moeten remmen, dan wil je dat het ABS-systeem optimaal werkt. ABS is je antiblokkeersysteem dat alleen werkt als je de druk op je rem hoog houdt. Trap je rem en je koppeling daarom (als het kan tegelijk) hard in. Dus niet pompend remmen! Je wielen blijven draaien en op die manier kan je blijven sturen.
Het kan ook zo zijn dat je beter helemaal niet kan remmen. Dit gaat waarschijnlijk tegen je natuur in, maar is toch raadzaam. In bochten kan je bijvoorbeeld beter je gas loslaten dan remmen. Komt die vangrail toch akelig dichtbij, blijf dan vooral kalm. Je kan beter de auto laten glijden en rustig je stuur draaien dan hard aan je stuur trekken. Zodra je weer grip hebt ga je dan vanzelf de goede kant weer op (de richting waar je naartoe stuurt).

We hopen natuurlijk dat het jullie niet overkomt, maar het is beter om goed voorbereid te zijn dan niet te weten. En waarschijnlijk zijn er nog veel meer tips over wat je het beste kunt doen bij gladheid op de weg. Die horen we dan ook graag van jullie. Laat daarom een reactie achter onder dit artikel. Samen weten we meer namelijk!

Plaats een reactie

Vul het bericht in.
Vul uw naam in.

Wat zeggen anderen

  • Henk Bom uit Amsterdam

    Henk Bom uit Amsterdam

    Snelle en behulpzame service. Binnen een half uur was er een goede monteur ter plaatse en daardoor kon ik weer op weg naar mijn werk afspraak.

Nog meer zekerheid

  • Klanttevredenheid * 8,3

Elk jaar vraagt Route Mobiel aan al haar klanten hoe zij ons beoordelen. Uit het Klanttevredenheidsonderzoek scoort Route Mobiel scoort een 8.3 van 10 gebaseerd op 1.235 beoordelingen.

* Resultaten januari t/m december 2017.