1912

2018

KNMI kleurcodes

Het is wintertijd!

Met het ingaan van de winter verwachten we natuurlijk ook verschillende weersomstandigheden. Daarom besteden we vandaag extra aandacht aan de verschillende weercodes en waar je in de auto dan op moet letten. Kunnen weersomstandigheden een risico vormen? Dan geeft het KNMI een kleurcode uit om verkeer te waarschuwen. Een gewaarschuwd mens telt tenslotte voor twee en voorkomen is beter dan genezen.

De verschillende codes;

Code geel: Het weer kán gevaarlijk zijn
Deze waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 48 uur voordat het weersverschijnsel met een zekerheid van minstens 60 procent kan optreden.

Wat moet je doen bij code geel?
Het KNMI raadt aan om ‘alert’ te zijn, wanneer code geel van kracht is, vooral wanneer je onderweg bent.

Code oranje: Het weer is gevaarlijk en ongewoon
Deze waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 24 uur voordat het weersverschijnsel met een zekerheid van minstens 60 procent kan optreden.

Wat moet je doen bij code oranje?
Wordt er code oranje afgegeven, dan is er kans op schade letsel of veel overlast. Je wordt in een dergelijk geval aangeraden om risico’s te beperken door niet slechts alert te zijn, maar ook voorzorgsmaatregelen te nemen passend bij de voorspelde weerssituatie.

Code rood (weeralarm): Het weer is erg gevaarlijk en extreem
Het weeralarm wordt uitgegeven bij een mogelijk grote impact van het weer op de samenleving en verschijnt op zijn vroegst 12 uur voordat het weersfenomeen kan optreden. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

Wat moet je doen bij code rood?
Wanneer code rood wordt gegeven, kun je er zeker van zijn dat er problemen ontstaan. Om te voorkomen dat jij daar de dupe van bent, doe je er verstandig aan al je activiteiten aan te passen op de weersvoorspelling die wordt gegeven.

Onze codes sluiten aan op de internationale standaarden.
Check dit even voordat je naar het buitenland gaat!

De website van meteoalarm helpt je op weg met alle uitstaande Europese waarschuwingen.
Nou weten we dat de codes niet altijd uitkomen en we daarom nog wel eens sceptisch willen zijn. Check toch de website van het KNMI nog even vlak voor vertrek hoe het precies zit.

Veilige reis!

 

Plaats een reactie

Vul het bericht in.
Vul uw naam in.

Wat zeggen anderen

  • Henk Bom uit Amsterdam

    Henk Bom uit Amsterdam

    Snelle en behulpzame service. Binnen een half uur was er een goede monteur ter plaatse en daardoor kon ik weer op weg naar mijn werk afspraak.

Nog meer zekerheid

  • Klanttevredenheid * 8,3

Elk jaar vraagt Route Mobiel aan al haar klanten hoe zij ons beoordelen. Uit het Klanttevredenheidsonderzoek scoort Route Mobiel scoort een 8.3 van 10 gebaseerd op 1.235 beoordelingen.

* Resultaten januari t/m december 2017.