Laatste berichten

1302

2019

Met de auto op wintersport? Zo ga je goed voorbereid op weg!

Kort geleden is in het nieuws geweest dat bijna een miljoen Nederlanders die deze winter weer naar de sneeuw gaan niet goed voorbereid zijn. We hebben het dan met name over 85% van alle wintersporters die met de auto naar de bergen vertrekken. Zo nemen bijvoorbeeld 120.000 vakantiegangers geen sneeuwkettingen mee.

Bekijk onze tips voor een veilige rit naar je wintersportvakantiebestemming (en weer terug naar huis uiteraard!).

 • Neem altijd sneeuwkettingen mee. Er zijn landen waar een sneeuwkettingplicht is, boetes kunnen oplopen tot wel €5000(!).
 • Zorg dat de auto winterbanden heeft.
 • Ga je naar Frankrijk? Dan is het verplicht een alcoholtest in de auto te hebben.
 • Voldoende veiligheidsvesten in de auto.
 • Is het slot van de auto dichtgevroren? Zorg voor slotspray. Is er geen slotspray voorhanden? Dan kan je de sleutel met een aansteker verhitten. Houd die dus bij de hand.
 • Om vastgevroren deuren te voorkomen kun je de deurrubbers insmeren met vaseline of een vochtverdringenspray als WD40.
 • Parkeer de auto in de luwte, dus niet met de kop in de wind. Gebruik geen handrem bij het parkeren van de auto, deze kan vastvriezen. Zet de auto in de versnelling of P stand.
 • Tank geen goedkope brandstof. In de duurdere merken zitten namelijk betere middelen die paraffinevorming voorkomen. Sommige motoren zijn gevoelig voor paraffinevorming en kunnen motorschade opleveren.
 • Laat voor de vakantie de auto controleren. Accu en in het geval van een dieselauto ook de gloei bougies. Brandstoffilter zo nodig vervangen.

Fijne en veilige vakantie toegewenst en mocht het toch onverhoopt misgaan staat Route Mobiel voor je klaar! Sluit hier je Route Mobiel pechhulp af. 🙂

2501

2019

Tunnelvisie uit, mindful aan!

Heb jij ook geregeld meer verkeersinzicht dan je medeweggebruiker? En levert jou dat ook bergen frustratie op onderweg? Misschien is het tijd voor een mindfulmomentje… Met deze tips raak je uit de tunnelvisie in de open blik op de weg. Wel zo prettig voor jezelf (en je medeweggebruiker). 😉

MindfulMoment: 1-3 minuutjes

Welke gedachten spelen er door je hoofd? Hoe zou je deze kunnen labelen? Zijn dat ideeën in het kader van:

 • Ik moet …
 • Oordelen over jezelf of een ander.
 • Plannen maken.
 • Herhalingen van iets uit het verleden.

> Welke gevoelens en emoties kun je opmerken? Probeer deze eens zo specifiek mogelijk te benoemen.

Kun je ergens spanning ontdekken in je lichaam?

 • Je schouders?
 • Je hoofd?
 • Je onderrug?

Kun je vervolgens je aandacht verplaatsen naar je ademhaling, en waar je die het beste kunt waarnemen? Is dat in je buik, je borstkas, of ergens anders? Lukt het je zelfs de inademing en uitademing van begin tot eind een poosje te volgen?

Door de focus op de onprettige ervaring los te laten, kun je jouw bewustzijn verplaatsen naar deze aandachtspunten. Deze signalen zijn toch al aanwezig, alleen wordt je je er nu bewust van. Door jezelf niet mee te laten sleuren in de frustratie, maar er afstand van te nemen via dit observeren, creëer je meer rust. Deze oefening kun je eenvoudig en kort toepassen wanneer je moet wachten, in de file, achter een rood stoplicht.

Meer ontspanning achter het stuur brengt je veiliger van A naar B. Maar vooral meer reisplezier!

1912

2018

KNMI kleurcodes

Het is wintertijd!

Met het ingaan van de winter verwachten we natuurlijk ook verschillende weersomstandigheden. Daarom besteden we vandaag extra aandacht aan de verschillende weercodes en waar je in de auto dan op moet letten. Kunnen weersomstandigheden een risico vormen? Dan geeft het KNMI een kleurcode uit om verkeer te waarschuwen. Een gewaarschuwd mens telt tenslotte voor twee en voorkomen is beter dan genezen.

De verschillende codes;

Code geel: Het weer kán gevaarlijk zijn
Deze waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 48 uur voordat het weersverschijnsel met een zekerheid van minstens 60 procent kan optreden.

Wat moet je doen bij code geel?
Het KNMI raadt aan om ‘alert’ te zijn, wanneer code geel van kracht is, vooral wanneer je onderweg bent.

Code oranje: Het weer is gevaarlijk en ongewoon
Deze waarschuwing verschijnt op zijn vroegst 24 uur voordat het weersverschijnsel met een zekerheid van minstens 60 procent kan optreden.

Wat moet je doen bij code oranje?
Wordt er code oranje afgegeven, dan is er kans op schade letsel of veel overlast. Je wordt in een dergelijk geval aangeraden om risico’s te beperken door niet slechts alert te zijn, maar ook voorzorgsmaatregelen te nemen passend bij de voorspelde weerssituatie.

Code rood (weeralarm): Het weer is erg gevaarlijk en extreem
Het weeralarm wordt uitgegeven bij een mogelijk grote impact van het weer op de samenleving en verschijnt op zijn vroegst 12 uur voordat het weersfenomeen kan optreden. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.

Wat moet je doen bij code rood?
Wanneer code rood wordt gegeven, kun je er zeker van zijn dat er problemen ontstaan. Om te voorkomen dat jij daar de dupe van bent, doe je er verstandig aan al je activiteiten aan te passen op de weersvoorspelling die wordt gegeven.

Onze codes sluiten aan op de internationale standaarden.
Check dit even voordat je naar het buitenland gaat!

De website van meteoalarm helpt je op weg met alle uitstaande Europese waarschuwingen.
Nou weten we dat de codes niet altijd uitkomen en we daarom nog wel eens sceptisch willen zijn. Check toch de website van het KNMI nog even vlak voor vertrek hoe het precies zit.

Veilige reis!

 

1810

2018

Slippen met de auto

De herfst is weer aangebroken. Dit is de tijd waarin de kans op gladheid door vorst, regen of vallende bladeren toeneemt. Het is daarom van belang om gedurende deze periode je rijstijl aan te passen. Graag geven wij je hieronder wat tips wat je kunt doen wanneer je te maken krijgt met slippen en hoe je dit kunt voorkomen.

Hoe voorkom je slippen?

 • Zorg voor winterbanden om zo extra grip te creëren
 • Check regelmatig de conditie van je banden
 • Houd rekening met een langere remweg en zorg daarom voor voldoende afstand tussen je eigen voertuig en die van je voorganger
 • Neem een bocht met een constante snelheid
 • Wees extra geconcentreerd wanneer het wegdek glad is of wanneer het regent
 • Laat de auto staan wanneer je het weer buiten niet vertrouwt en het niet goed voelt om de weg op te gaan

Wat te doen bij slippen?
Wanneer je in de slip bent geraakt is het belangrijk om te weten wat je op dat moment wel of niet moet doen. In een eerste reactie ben je vaak geneigd hard te remmen. Dit is echter iets wat je je moet zien te voorkomen! Het kan de situatie namelijk alleen maar erger maken. Maar wat doe je wel?

 • Laat de rem en het gaspedaal los
 • Trap de koppeling in
 • Kijk waar je heen wilt en probeer rustig tegen te sturen

Volg een rijvaardigheidstraining!
Tijdens deze training word je bewust gemaakt van de risico’s die het dagelijks verkeer met zich meebrengt. Je leert gevaren te herkennen en te voorkomen. Een rijvaardigheidstraining zorgt ervoor dat je beter in staat bent om je rijsnelheid aan te passen aan de omstandigheden. Met als uiteindelijke doel het voorkomen van schades en ongelukken!

2208

2018

De binnenkant van je auto schoonmaken

We vinden het natuurlijk allemaal fijn wanneer onze auto blinkt aan de buitenkant. Maar maak je de binnenkant van je auto ook wel eens schoon? Hieronder geven we je een aantal tips hoe je op een snelle en goede manier je auto schoonmaakt aan de binnenkant.

Haal je auto leeg
Een eenvoudige maar handige tip; het leeghalen van de auto. Voordat je begint is het fijn om alle losse spullen uit de auto te halen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dashboardkastje, de kofferbak en de deuren. Wanneer de hele auto leeg is, maakt dit een stuk prettiger schoon. Daarnaast kun je direct spullen weggooien (zoals afval) of opruimen.

Perslucht
Het is fijn dat de auto er op het eerste gezicht schoon uitziet maar daarnaast is het ook fijn als de auto daadwerkelijk schoon is. Stof hoopt zich gemakkelijk op op plekken waar je het niet direct ziet. Denk bijvoorbeeld aan de onbereikbare hoekjes of aan de ventilatieroosters. Deze kun je gemakkelijk reinigen met behulp van een kleine spuitfles met perslucht. Deze worden vaak gebruikt om het toetsenbord mee te reinigen. De perslucht blaast alle stof en rommel los waardoor je het makkelijk kunt opzuigen.

Stofzuigen
Het lijkt handig om een kleine stofzuiger zoals een kruimeldief te gebruiken. Je hebt dan geen last van het snoer en de kruimeldief is klein zodat je overal gemakkelijk bij kunt. Toch raden we aan om je gewone stofzuiger te gebruiken. Deze heeft namelijk een sterkere zuigkracht. Op deze manier zorg je ervoor dat al het vuil uit de bekleding gezogen kan worden. Gebruik een kleiner opzetstukje zodat je overal bij kunt. Met een verlengsnoer zorg je ervoor dat je je stofzuiger gewoon buiten kunt gebruiken.

Schoonmaakdoek
Een emmer met warm water en een mild schoonmaakmiddel reinigen je auto het beste. Zorg daarnaast voor een zachte schoonmaakdoek om beschadigingen aan de binnenkant van de auto te voorkomen. Met de doek en een sopje kun je de rubberen en plastic onderdelen goed reinigen.

De ramen
Zorg ervoor dat je de ramen niet schoonmaakt met een natte spons. Op deze manier kan vervuild water zich ophopen tussen de rubbers van je ramen. Een effectievere manier is het gebruik van een glasreiniger. Spray een beetje op de ruit en maak het daarna schoon met wat keukenrol. Zo bereik je het mooiste resultaat.

1508

2018

Een noodpakket voor in de auto

Een noodpakket, wat is dat eigenlijk? Het zou goed kunnen dat je hier niet eerder over hebt nagedacht. Eigenlijk zou iedereen een noodpakket in de auto moeten hebben liggen. Wanneer je dan lang in de file staat of te maken krijgt met pech onderweg, heb je altijd de belangrijkste spullen bij de hand. Dit is vooral fijn wanneer je te maken krijgt met extreme weersomstandigheden of wanneer het donker is buiten. Je kunt maar beter goed voorbereid zijn! Maar hoe stel je een noodpakket samen? Welke dingen heb je echt nodig? We helpen je graag op weg!

De basis
Of het nou zomer of winter is, de onderstaande items zijn niet afhankelijk van het weertype, maar wel handig om altijd bij je te hebben. Ga je naar het buitenland? Dan is het verstandig om voor vertrek te controleren welke spullen verplicht zijn in het desbetreffende land.

 • Gevarendriehoek
 • Veiligheidsvest
 • Startkabels
 • Reservelampen
 • Zaklamp

Gevaarlijke situaties
Je wilt er liever niet over nadenken, maar iedereen kan onderweg te maken krijgen met bijvoorbeeld verwondingen, brand of een ongeluk. Zorg er voor dat je je ook kunt redden wanneer je hiermee te maken krijgt.

 • Brandblusser
 • Verbanddoos; zorg ervoor dat je deze zo nu en dan controleert op houdbaarheid en volledigheid.
 • Life hammer; voor wanneer je de ruiten moet inslaan of om de gordels door te snijden.

Eten en drinken
Het is raadzaam om standaard iets te eten en te drinken bij je te hebben. Moet je onverhoopt een nacht in de auto doorbrengen dan kun je je in ieder geval de eerste uren redden.

 • Drinken; zorg ervoor dat je altijd iets te drinken bij je hebt. Denk aan bijvoorbeeld wat pakjes drinken. Deze zijn lang houdbaar.
 • Voorverpakte snacks; bijvoorbeeld koekjes, nootjes of voorverpakte repen.

Overige

 • De (nood)oplader van je telefoon
 • Dekentjes of een extra jas
 • Rijbewijs en andere belangrijke papieren
 • Routekaart
2607

2018

Tips voor het veilig en comfortabel vervoeren van je hond!

Ga je op vakantie, naar het strand of moet je naar de dierenarts? In veel gevallen is het dan toch wel handig dat je je hond veilig kunt meenemen in de auto. Hieronder helpen we je graag een beetje op weg!

Veiligheid
Vaak worden honden los in de auto of op schoot vervoerd. Wanneer je plotseling hard moet remmen is je hond onvoldoende beschermd en kan hij hard naar voren schieten. Het is daarom altijd aan te raden om je hond tijdens een autorit goed vast te zetten. Daarnaast is het voor jou, als bestuurder, ook fijn wanneer je hond vastzit. Zo kun je geconcentreerd op de weg blijven letten wanneer je aan het rijden bent.

 • Achterbank: Zet je hond vast met een hondengordel, tuigje, een speciale reismand of kleine kennel.
 • Bagageruimte: Wanneer je je hond in de bagageruimte vervoert, zorg er dan voor dat je een speciale autokennel hebt. Heb je geen kennel? Zorg dan voor een autorek zodat je hond niet naar voren schiet wanneer je hard moet remmen.

Laat je hond nooit alleen achter
Laat je hond nooit alleen achter in de auto. Ook niet wanneer je denkt dat het niet te warm is op dat moment. Zelfs met een wat lagere buitentemperatuur kan de temperatuur door de zon al heel snel oplopen.

Wagenziekte
Net als mensen kunnen ook honden last hebben van wagenziekte. Hoe kun je voorkomen dat je hond hier last van krijgt?

 • Laat je hond wennen aan de auto. Ga niet direct lange stukken rijden maar bouw dit rustig op. Koppel de eerste ritjes aan een leuke activiteit. Zo gaat je hond al minder onrustig de auto in.
 •  Laat tijdens de rit het raam een stukje open. Zo zorg je voor voldoende frisse lucht.
 • Zorg er voor dat je hond vlak voor vertrek niks meer eet.
 • Mochten bovenstaande tips niet helpen, dan kun je altijd contact zoeken met de dierenarts. Er zijn speciale tabletjes te krijgen die wagenziekte tegen kunnen gaan. Overleg voor gebruik altijd met de dierenarts!

Handig om mee te nemen
Zorg altijd dat je bepaalde dingen meeneemt voor onderweg. Handig voor wanneer je in de file komt te staan of wanneer je te maken krijgt met pech onderweg.

 • Water
 • Handdoek
 • Poepzakjes
 • Reservelijn en hondenpen
 • Beloningssnacks
0907

2018

Vakantietips voor vertrek!

Nu de vakantieperiode is aangebroken, gaan veel mensen met de auto op reis. Dit vergt natuurlijk wel enige voorbereiding. Daarom is het goed om een aantal dingen te checken voordat je vertrekt. Hieronder delen wij onze tips graag met jullie!

De auto vakantieklaar maken
Pech onderweg wil je natuurlijk zo veel mogelijk voorkomen. Het is daarom belangrijk om de auto voor vertrek zo goed mogelijk te controleren. Dit bespaart je een hoop stress en ellende. Denk bij deze check bijvoorbeeld aan:

 • het verversen van de olie
 • de conditie van de accu
 • de werking van airco
 • de kwaliteit van je ruitenwisserbladen
 • de koelvloeistof
 • de ruitensproeiervloeistof

Laat je huis goed achter
Wanneer je vertrekt is het belangrijk dat je je huis zo goed mogelijk achterlaat. Je moet er toch niet aan denken dat er brand ontstaat of dat er wordt ingebroken wanneer je weg bent? Wanneer je op de onderstaande punten let, kun je voor een groot deel voorkomen dat het mis gaat wanneer je weg bent.

 • Vergrendel alle ramen en deuren
 • Verwijder alle stekkers uit stopcontacten
 • Draai de hoofdwater- en gaskraan dicht
 • Laat de buren tijdens jouw afwezigheid op jouw garagepad parkeren

Inpaktips
Met de onderstaande tips zorgen wij ervoor dat je de auto veilig en slim inpakt.

 • Plaats zware dingen onderop. Zou houd je het zwaartepunt van de auto laag. Daarnaast is dit veiliger wanneer je een ongeval krijgt
 • Bedenk goed welke dingen je echt nodig hebt. Zo voorkom je dat je onnodig veel dingen meeneemt. Meer gewicht kost meer benzine en kan leiden tot gevaarlijke situaties
 • Houd belangrijke dingen binnen handbereik
 • Zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk spullen op de hoedenplank legt. Zo zorg je ervoor dat het zicht goed blijft. Ook voorkomt dit gevaarlijke situaties wanneer je bijvoorbeeld plotseling hard moet remmen
 • Hoe zwaarder de auto, hoe hoger de bandenspanning. Houd hier dus rekening mee

Welke spullen moet je echt niet vergeten?
Er zijn natuurlijk heel veel spullen die je absoluut niet wilt vergeten. Maar een paar dingen zijn extra belangrijk. Denk dan bijvoorbeeld aan:

 • Je creditcard, deze heb je nodig voor bijvoorbeeld een vervangende auto bij pech
 • Een EHBO set
 • De gegevens van je verzekeraar(s) en eventuele andere belangrijke telefoonnummers
 • Identiteitsbewijzen

Route Mobiel wenst je alvast een mooie vakantie toe!

1806

2018

Hoe belangrijk is het dragen van een zonnebril in de auto?

Niet verplicht, maar wel veilig.
Helaas vallen er jaarlijks nog te veel slachtoffers in het verkeer. De oorzaken van deze ongelukken variëren maar een deel wordt veroorzaakt door slecht zicht. Slecht zicht is vervelend maar kan voor een groot deel worden voorkomen door het dragen van een goede zonnebril. Wist je bijvoorbeeld dat het in Spanje en Zwitserland verplicht is om een zonnebril in de auto te hebben? Ook al is het in Nederland niet verplicht, toch is het verstandig om wel een zonnebril te dragen tijdens het rijden. Naast dat het rust geeft aan je ogen, vergroot je de veiligheid in het verkeer.

Waarom een zonnebril in de auto?
Veel mensen dragen tijdens het rijden een zonnebril wanneer de zon te fel is. Maar ook wanneer de zon laag staat kan het lastig zijn om alles goed waar te nemen. De laagstaande zon kan je verblinden waardoor je gemakkelijker van de weg af raakt of tegen een andere weggebruiker aan botst. Daarnaast is het ook aan te raden om een zonnebril te dragen wanneer de zon op nat wegdek schijnt. Dit zorgt namelijk voor een weerkaatsing van de zonnestralen. Het zicht wordt slechter en je kunt ook verblind raken door deze krachtige straling. Wanneer je een zonnebril draagt is de weerkaatsing van de zon op het natte wegdek minder. Op deze manier kun je eenvoudig je zicht verbeteren. Dit geldt overigens ook wanneer de zon op sneeuw schijnt. De witte kleur van de sneeuw wordt dan veel feller.

Welke zonnebril?
Een zonnebril houdt zonlicht tegen. In principe is het zo dat alle beetjes helpen. Heb je dus een wat goedkopere zonnebril met kwalitatief gezien wat minder goede glazen, dan is dat nog steeds beter dan het dragen van geen zonnebril. Het blijft echter wel zo dat wanneer je investeert in een wat duurdere zonnebril met kwaliteitsglazen, het zicht sterk verbetert. Deze glazen houden namelijk meer zonlicht tegen. Wil je echt gaan voor kwaliteit? Kies van voor een zonnebril met gepolariseerde glazen. Deze glazen bevatten een speciale plastic folie die de reflectie absorbeert. Dit houdt de schittering van de zon en de weerkaatsing tegen. Het vergroot het kijkcomfort, biedt een optimale bescherming voor je ogen en daarnaast is het natuurlijk bevorderlijk voor de veiligheid op de weg!

0606

2018

Op reis met de caravan? Zorg dat je goed voorbereid bent!

De zomer komt er weer aan. Het moment dat veel mensen op vakantie gaan. Ga jij dit jaar op pad met de caravan? Dan zijn er heel wat dingen waar je op moet letten; voor en tijdens de reis. Hieronder hebben wij voor jou een aantal handige tips op een rijtje gezet.

Welke dingen controleer je onder andere voor vertrek?

 • Zorg dat de caravanspiegels op de juiste stand staan.
 • Ontgrendel de handrem van de caravan.
 • Sluit of vergrendel alle kastdeurtjes, laden, ramen en luiken in de caravan.
 • Test de verlichting en zorg dat de 12-volt stekker goed in de contactdoos van de auto zit.
 • Controleer de bandenspanning.

Hoe bespaar je gewicht?
Zorg ervoor dat je niet te zwaar beladen op reis gaat. Dit is onveilig en daarnaast riskeer je hiermee een boete. Daarnaast bespaar je, wanneer je lichter reist, ook nog eens brandstof.

 • Bekijk vooraf hoeveel water je tijdens de rit nodig hebt. Het is zonde om onnodig te rijden met een volle watertank of spoelreservoir. Vrijwel op elke camping kun je tegenwoordig schoon water tappen.
 • Neem niet al het eten van huis mee. Volle potten, blikken en flessen zorgen bij elkaar opgeteld voor aardig wat gewicht. En hoe leuk is het om op de plek van bestemming de lokale winkels en marktjes te bezoeken? Op deze manier bespaar je gewicht tijdens de reis en maak je daarnaast kennis met nieuwe lekkernijen.
 • Ga je geen lange periode op reis? Zorg er dan voor dat je geen grote en volle verpakkingen aan toiletartikelen meeneemt. In veel drogisterijen worden mini’s verkocht waar je een paar dagen mee kunt doen. Ook kun je er voor kiezen om herbruikbare flacons mee te nemen. Deze vul je voor vertrek met bijvoorbeeld jouw favoriete zeep of shampoo.
 • Vervoer zwaardere bagage in de auto. Dit zorgt voor een gunstigere gewichtsverhouding en het vergroot de veiligheid.

Pech onderweg?
Op weg naar jouw vakantiebestemming wil je natuurlijk niet te maken krijgen met pech. Maar mocht dit wel gebeuren, dan kun je maar beter goed voorbereid zijn.

 • Rijd jouw auto en caravan zoveel mogelijk naar de rechterzijde van de vluchtstrook. Beoordeel wel of dit veilig genoeg is. Is dit niet het geval? Rijd dan, indien mogelijk, langzaam naar een veiligere plek.
 • Zet de knipperlichten aan en gebruik de gevarendriehoek. Trek daarnaast een reflecterend vest aan.
 • Wacht, samen met jouw reisgezelschap, achter de vangrail.

Alvast een fijne vakantie!

Wat zeggen anderen

 • Henk Bom uit Amsterdam

  Henk Bom uit Amsterdam

  Snelle en behulpzame service. Binnen een half uur was er een goede monteur ter plaatse en daardoor kon ik weer op weg naar mijn werk afspraak.

Nog meer zekerheid

 • Klanttevredenheid * 8,3

Elk jaar vraagt Route Mobiel aan al haar klanten hoe zij ons beoordelen. Uit het Klanttevredenheidsonderzoek scoort Route Mobiel scoort een 8.3 van 10 gebaseerd op 1.235 beoordelingen.

* Resultaten januari t/m december 2017.